03.09.2020 (18:02:20)

Aleksandar Kareljin, trening coveka sa nadljudskom snagom

U najuzem krugu profesija kojim ne biste zeleli da se bavite jeste da budete rvac ’80 i '90ih godina. Zamislite situaciju gde se nalazite nasuprot coveka koji ima 872 pobede i 2 poraza(prvi je  bio jos u juniorskoj kategoriji, a drugi kao poslednji mec karijere i rezultat mnogobrojnih povreda koje je vukao za sobom) i coveka po kojem je odredjeni zahvat dobio ime gde on hvata rukama ljude od 140+kg kao da su pero, prebacuje preko glave i lomi od zemlju,bukvalno na taj nacin, cak bez preuvelicanje.Govorimo o  Aleksandru Kareljinu, coveku koga su nazivali ‘eksperiment’ i to sa opravdanim razlogom.

Kao odgovor na vecito pitanje o dopingu koje ga je pratilo  i sa kojim su ljudi hteli da opravdaju njegovu nadljudsku snagu,  on je imao legendaran odgovor:

“No one can completely believe that I am natural. The most important drug is to train like a madman – really like a madman. The people who accuse me are those who have never trained once in their life like I train every day of my life.”

Kada pogledamo izgled ovog coveka  i snagu sa kojom je raspolagao, prva pomisao jeste, “pa on mora da je trenirao u najboljim uslovima, sa najboljom opremom i mora da ima sjajnu genetiku”. Odgovor je zapravo skroz suprotan, kada je krenuo sa treningom Kareljin je bio velik, ali bez ikakve snage,medjutim,  godinama treninga napravio je progres od 0 do 42 zgiba

Ruski  rvaci  i inace Ruska skola rvanja, je najveci znacaj davala radu na tehnici  gde se trening sastojao u najvecem delu od rvanja, a sto se tice vezbi snage, koristilo se veoma malo opreme , najcesce su to bile vezbe sa sopstvenom tezinom  ili sa tezinom partnera i naravno, sa onim po cemu je Rusija  poznata, girjama.

Sa tako malo opreme, Rusi su dominirali snagom, ciji je glavni predstavnik upravo Aleksandar Kareljin.Sto se tice njegovog treninga, svakodnevni trening se sastojao vezbama sa 2 girje od 32kg, a njegova omiljena  vezba bila je  nazimencni pres girjama iznad glave.

Uz redovni trening girjama, Aleksandar Kareljin je poznat po trcanju po snegu u Tajgama(Ruske sume na severu), cesto sa balvanom na ledjima , verujem da je svima poznata scena iz Rokijevog filma , gde on upravo na taj nacin trenira.medjutim  ta scena  je zapravo inspirisana Kareljinovim treningom,. Kao odgovor na pitanje “Koji mu je najtezi protivnik?” Kareljin je odgovorio “Moj frizider”, govoreci o njegovom treningu gde bi zagrlio frizider i nosio na 9 sprat gore- dole.
Komentari