07.09.2020 (17:03:19)

3 JEDINSTVENA BENEFITA KETTLEBELLA



1.       Mogućnost korišćenja eksplozivnih vežbi.

Ovde konkretno govorim o olimpijskom dizanju tegova, trzaji i nabačaji, međutim i swing je jedna sjajna vešba i jedinstvena za kettlebell. Da se razumemo, olimpijski dizači imaju unikatnu građu, pogledajmo samo Lu Xiojun-a, kineskog dizača tegova.

 

Da li je potrebno da provedemo 10 godina učeći tehniku  trzaja i nabačaja sa pvc štapom kao jedne od najkompleksnijih vežbi sa šipkom ? Odgovor je ne.  Kettlebell  nam omogućava svojim specifičnim dizajnom gde je centar mase produžen u odnosu na  rukohvat da na mnogo lakši način imitiramo skoro identičan obrazac pokreta, koji pritom ne zahteva preveliku potrebu za  mobilnošću torakalnog dela,kukova, zglobova šaka,stopala itd.. Koja je u neverovatnoj meri potrebna za izvođenje  vežbi olimpijskog dizanja tegova.

2.       ‘Pogađaju’ zaboravljene mišićne grupe

Koja je prva stvar koja se primeti kod muškarca  u majici ili u košulji sa podvrnutim rukavima ? Tako je, odgovor je podlaktica. Podlatkica je detalj koji ima mogućnost da zaseni bilo koji drugi deo tela ili komad nakita, snažne podlatkice će unaprediti vaš izgled što neće nijedan sat ili vežba za bilo koji drugi deo tela. A kako do  snažnih podlaktica ? Odgovor je ponovo u kettlebell-ovima, skoro da ne postoji nijedna vežba sa kettlebell-ovima koja ne pogađa podlatkica, i to na koji način? Na  takav način da će vam u početku treniranja sa kettlebell-ovima baš one biti ograničavajući faktor zbog kog nećete moći da nastavite vežbu, bolne podlaktice su čest razlog ispadanja kettlebell-ova, ali verujte mi, bol se isplati.


Ovde se konkretno obraćam ženskim čitaocima, bilo kojoj vežbi  u kom želimo da nabacimo kettlebell, prethodi  ‘hinge’ pokret,  a ujedno i ‘hinge’ odnosno pretklon je sastavni deo mnogih vežbi,a baš taj pokret snažno stimuliše mišiće zadnjeg lanca, odnosno zadnje lože, gluteusa i erektora. Tako da devojke, ako tražite dodatni stimulans, kettlebell-ovi su  way to go.

I na kraju se obraćam  svima, jer ko ne želi snažan stomak i izražene bočne mišiće? Kettlebell-ove u većini vežbi držimo pomoću našeg čitavog tela, što znači da stomak, šta god radili, mora konstantno da bude uključen, kako  nam kettlebell-ovi ne bi ispali, a kako se dosta vežbi radi unilateralno, odnosno samo u jednoj ruci, bočni mišići rade dodatni posao.

 3.       Veći opseg pokreta

Opseg pokreta  je jedan od najvažnijih faktora mišićne hipetrofije, odnosno povećanja mišićne mase. Prostim rečima, ponavljanja u punom opsegu pokreta  su superiornija od parcijalnih ponavljanja kada govorimo o stimulaciji mišića u cilju dobijanja mišićne mase. Ako se sada vratimo na činjenicu koju  sam spomenuo u gore navedenom tekstu da je centar mase kettlebell-a,pomeren, odnosno produžen u odnosu na šaku, to bi trebalo da nam nešto govori.Mašine imaju fiksan opseg pokreta i tu ne možemo nikako da utičemo, šipka nema fiksan opseg pokreta ali ima ograničavajući faktor, što predstavja naše telo, npr.  U bench press-u kada šipka dotakne grudi  istezanje na mišiće grudi prestaje iako bi u teoriji mi mogli da imamo dodatnih par centimetara, kontakt našeg tela sa šipkom nam to ne dozvoljava. Bučice su odlična alternativa, njihov centar mase je u ravni sa šakom  i one nam omogućavaju da u većini vežbi postignemo maksimalan opseg pokreta, ali ne u svim. U presu iznad glave i veslanju, kettlebell je superiorniji od bučica zbog pomeranja centra mase. Horizontalno veslanje i vertikalni pres su jedni od osnovnih pokreta,tako da, složićemo se, ova prednost nije uopšte tako mala. Nemojte meni verovati, ohrabrujem vas da sledeći trening probate kettlebell   umesto neke druge alternative  kod  veslanja ili presa i javite mi rezultate,

 

 

 


Komentari